الصفحة الرئيسية
إدارة الكلية
عميد الكلية
وكيل الكلية للدراسات العليا والبحث العلمي
وكيلة الكلية شطر الطالبات
وكيل كلية الطب للشؤون التعليمية
وكيل الكلية مدير المستشفى الجامعي
الهيكل الاداري
الأقسام العلمية
أقسام العلوم الطبية الأساسية
التشريح
علم الأدوية
علم الأمراض
الكائنات الدقيقة والطفيليات الطبية
الكيمياء الحيوية السريرية
وظائف الأعضاء
طب الامراض الوراثية
أقسام العلوم السريرية
الانف والأذن والحنجرة والرأس والعنق
امراض النساء والولادة
امراض الدم
التعليم الطبي
التخدير والعناية المركزة
طب الاسرة
طب المجتمع
الجراحة
جراحة العظام
العيون
الأشعة
الطب الباطني
طب الاطفال
الطواريء
المسالك البولية
الامراض الجلدية
خريطة الكلية
آخر الأخبار
اتصل بنا
عربي
English
عن الجامعة
القبول
الأكاديمية
البحث والإبتكار
الحياة الجامعية
الخدمات الإلكترونية
صفحة البحث
كلية الطب
تفاصيل الوثيقة
نوع الوثيقة
:
مقال في مجلة دورية
عنوان الوثيقة
:
Effect of vitamins C and E intake on plasma lipid concentrations in rats
Effect of vitamins C and E intake on plasma lipid concentrations in rats
الموضوع
:
الكيمياء الحيوية
لغة الوثيقة
:
الانجليزية
المستخلص
:
Changes in the plasma lipid levels were investigated among rats fed an atherosclerotic-promoting diet containing 0.5% cholesterol and rats fed the same diet with added vitamin C (ascorbic acid), vitamin E (a-tocopherol) and vitamins C + E from one to seven weeks. Total cholesterol (TC) and triglycerides (TG) were significantly increased in rats fed a hyperlipidemic diet from the third week to the seventh week, whereas high density lipoprotein cholesterol (HDL-C) was not affected. Rats supplemented with 5 mg vitamin C, 5 mg vitamin E or 5 mg vitamin C + 5 mg vitamin E per day for four to seven weeks showed significant decrease in the concentration of TC and TG. HDL-C was only affected at the seventh week with vitamin C alone, whereas it was significantly increased with vitamin E alone and vitamins C + E at five to seven weeks. However, supplementation of vitamins C, E or C + E for less than four weeks has no significant effect on plasma lipid concentrations. The antioxidant effect of vitamins C and E is probably a time-dependent process that significantly lowers plasma lipids between week four and week seven following administration of these vitamins. It is therefore suggested that the incidence of coronary heart disease (CHD) may be reduced in lowering plasma lipid levels by dietary supplementation of vitamins C or E
ردمد
:
0256-4947
اسم الدورية
:
Annals of Saudi Medicine
المجلد
:
14
العدد
:
5
سنة النشر
:
1415 هـ
1994 م
نوع المقالة
:
مقالة علمية
تاريخ الاضافة على الموقع
:
Saturday, December 3, 2011
الباحثون
اسم الباحث (عربي)
اسم الباحث (انجليزي)
نوع الباحث
المرتبة العلمية
البريد الالكتروني
زهير المرزوقي
Marzouki, Zohair
باحث مشارك
دكتوراه
الملفات
اسم الملف
النوع
الوصف
31483.pdf
pdf
الرجوع إلى صفحة الأبحاث